Bonjour madames et messieurs! Vandaag alweer dag 3 van ons schitterende jeugdkamp in Loon op Zand. Na Italië en Schotland was vandaag de Franse dag met weer een prachtige dagopening. En wie aan Frankrijk denkt, denkt natuurlijk direct aan de Tour de France. Vandaag stond de fietspuzzeltocht dan ook op het programma en deze Tour de Salaire sur la Sable zou het nodige gaan vragen van de kuitjes van onze deelnemers. Met de rugzakken gevuld en banden opgepompt kon de tocht van start gaan. Ondanks het wisselende weer met poncho’s en zonnebrand, hebben de kids zichtbaar genoten.  Onderweg moesten zij de weg zelf uitzoeken, op zoek naar foto’s en vragen beantwoorden over de tour de France. Op de route zaten leiders en kooksters klaar met een heerlijk stuk fruit en een boterham. Na een flinke tocht van 35km (wat voor sommigen 46km werd) keerde de groepen terug naar Terre de collant.

Bij terugkomst op het kamphuis kon een ieder zijn gang gaan. Van voetballen op het veld, konijnen knuffelen of spelen in het speelbos tot de kooksters helpen met het schillen van het avondmaal. Hierbij is het de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk buiten zijn en niet binnen op de kamer. Het blijft een enorm voldoend gezicht om het kamp terrein vol samenspelende kinderen te zien.

Na een goede prak was het tijd voor een spel, namelijk het “Les Cuisiniers sont les meilleurs”. In circuitvorm moesten de teams 10 spelletjes spelen voor het ‘Team van de Week’-klassement. Allerlei verschillende kwaliteiten moeten naar voren komen om goed te scoren. Zo worden in de kantine verschillende Franse ‘lekkernijen’ geproefd, moet de Eiffeltoren worden nagebouwd van de nog overgebleven spaghetti met marsmellows en is ook het welbekende ‘Prik de snor’ van stal gehaald. Met veel enthousiasme worden de spellen volbracht, waarna weer wordt samengekomen in de kantine. Ondanks dat we nog niet over de helft zijn namelijk, slingert er links en rechts al wat kleding een bed of twee te ver en ervaring leert de begeleiding dit niet te ver op de spits te laten drijven. Bezem en stofferblik worden uit de voorraadkast gehaald en in een halfuurtje wordt er weer orde geschept in de gewezen chaos.

Het slotakkoord van de avond is voor het kader en de nieuwelingen binnen de begeleiding. Eerst is er de derde editie van la ‘Jeu de fil Rouge’ waarbij de jongsten van de groep een puzzel moeten leggen. De winnaar verdient een Franse lekkernij, namelijk een stokbroodje met kruidenboter uit de oven (Jammie!). Gelukszoekers kunnen vervolgens hun hart op bij de jaarlijks terugkerende ‘Junioren-Bingo’ onder leiding van Fred, Tim en Mark. Mooie prijzen vallen er te winnen en na een uur is de tafel met prijzen zo goed als leeg. Vastberaden wordt voorgenomen om met z’n allen ‘een nachie door te gaan’, maar na een halfuurtje kletsen blijken die oogleden toch echt wel heel zwaar te worden. Kortom, lekker slapen! Morgen is het de beurt aan onze Noorderburen (België). Parijs is nog ver, maar de kampweek is goed op gang!