We genieten al wekenlang van een prachtige, ‘tropische’ zomer in Nederland. Heerlijk natuurlijk, maar de droogte deze zomer zorgt ook voor problemen in ons land. Wie vanavond het NOS Journaal heeft gezien, weet dat veel voetbalclubs in Nederland kampen met verdorde grasvelden en ook binnen Maasland leeft de vraag hoe het ervoor staat met de velden van MVV ’27. Tijd voor een update over de conditie van onze grasvelden.

Op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de grasvelden van MVV ’27 er momenteel bijliggen, komen we al snel uit bij Sjaak van der Sar. Al jarenlang houdt hij zich bezig met de beregening van de velden. Samen met mannen als Bas Hoekveen, Jan Rasens, Jan de Baat en Leen van der Ende is Sjaak deze zomer met grote regelmaat te vinden op sportpark de Commandeur om er voor te zorgen dat iedereen bij het begin van het seizoen weer een potje voetbal kan spelen op een mooie grasmat. Deze zomer levert hem dit wel wat extra werk op en of alle velden begin september bespeelbaar zijn, is volgens Sjaak nog maar de vraag. “We wachten eigenlijk al heel de zomer op een paar goede natuurlijke regenbuien, hopelijk gaan deze er snel komen”, aldus de grasmeester van Maasland.

Vooral over het hoofdveld van MVV ’27 maakt Sjaak zich zorgen: “Het hoofdveld is pas half juni opnieuw ingezaaid, een paar weken na veld 2 en 5. De laatste twee velden hebben eind mei nog wat regenbuitjes over zich heen gekregen, maar na het inzaaien van veld 1 wachten we eigenlijk al acht weken op een regenbui”. Gelukkig beschikt MVV ’27 over een sproei-installatie die dagelijks zes uur aanstaat om de drie grasvelden van MVV ’27 van een slok water te voorzien, maar eigenlijk kun je tegen deze droogte niet aansproeien.

Sjaak van der Sar volgt dan ook met grote interesse de weerberichten en is erg blij dat er de komende dagen weer wat regen wordt verwacht na de afgelopen periode van droogte. “Afgelopen nacht is er in Maasland negen millimeter regen gevallen en ook voor de komende dagen zijn de voorspellingen goed. Volgende week gaan we kijken hoe met name het hoofdveld reageert op de regen. Wellicht zullen we sommige delen van het veld toch nog eens opnieuw moeten inzaaien om de grasmat speelklaar te krijgen voor het nieuwe seizoen. En dan maar hopen dat het de komende weken weer niet te veel gaat regenen, want ook dat kan de wortels van het gras nog aantasten.” De velden van MVV ’27 zijn dus ook de komende weken dus in grote mate afhankelijk van de nukken van Moeder Natuur.

We kunnen dus concluderen dat het hoofdveld met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog niet bespeelbaar zal zijn inde voorbereiding op het nieuwe seizoen. Gelukkig liggen de velden 2 en 5 er al stukken beter bij en daarnaast heeft MVV ’27 natuurlijk altijd nog de luxe dat het uit kan wijken naar de twee kunstgrasvelden op het sportpark. We hoeven ons dus nog geen grote zorgen te maken over de eerste bekerwedstrijden die begin september op het programma staan. Mede dankzij de vele uren arbeid die de onderhoudsploeg de afgelopen maanden in de velden van MVV ’27 hebben gestoken, lijkt het gros van de velden straks toch klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Een groot compliment naar grasmeester Sjaak van der Sar en de andere mannen die zich hiervoor zo hebben ingezet in de afgelopen periode!