RASENS EN LEO_001_bewerkt-1Veel spelers en ook ouders vragen zich af door wie, wanneer, hoe laat en hoe de velden eigenlijk worden gekeurd bij MVV`27. Deze vraag is niet alleen bij MVV ’27 actueel, maar ook bij veel andere verenigingen. Als er niet gevoetbald wordt op zaterdag en het zonnetje schijnt even, dan wordt er al gauw gezegd: ‘Het is toch goed weer, waarom kunnen we niet voetballen?’ Hoofdconsul Frans Rasens (foto links) en verenigingsconsul Leo van den Berg (foto rechts) leggen uit hoe het werkt.

De keuring van de grasvelden 1, 2 en 5

Bij regen:
Als het doordeweeks of op de vrijdag voorafgaand aan de wedstrijdzaterdag regelmatig regent en de voorspelling voor zaterdag is slecht, dan arriveren de consuls op zaterdagochtend om ongeveer 6.45 uur bij de vereniging om de velden te keuren. Zijn de velden in dusdanige staat dat hierop niet gevoetbald kan worden, dan zullen de grasvelden uiteraard afgekeurd worden. De velden worden zo vroeg gekeurd om de tegenstanders tijdig te informeren dat de wedtrijd niet doorgaat, zodat zij niet voor niets naar de MVV`27 afreizen.
Bij veel regenval, vorst of sneeuw doordeweeks is het mogelijk dat de KNVB op vrijdag (op verschillende locaties die hiervoor door de KNVB zijn aangewezen) al keurt. Als na deze keuring blijkt dat er een gedeeltelijke of algehele afgelasting nodig is, dan wordt deze in werking gezet zodat de verenigingen dit op de website en via de afgelastingtelefoon kan communiceren. Mocht er over de gesteldheid van de grasvelden getwijfeld worden, dan kijken de consuls naar de weersverwachting via www.buienradar. nl. Is de verwachting dat het slecht weer blijft en de grasvelden verder verslechteren, dan zullen zij beslissen dat de grasvelden worden afgekeurd.
Is de verwachting dat het weer opklaart en de grasvelden opdrogen, dan kan besloten worden dat er om een bepaalde tijd (tussen 11.00 uur en 12.00 uur) zal worden herkeurd. Zijn de velden dan nog te slecht, dan worden de grasvelden alsnog afgekeurd. Zijn de grasvelden opgeknapt en levert spelen geen gevaar op voor de spelers, dan zullen er geen of minder wedstrijden na deze keuringstijd afgekeurd worden.
Let wel: de scheidsrechter kan altijd voor de wedstrijd, maar ook tijdens de wedstrijd het veld alsnog afkeuren indien het te gevaarlijk is/wordt voor de spelers om de wedstrijd te beginnen/voort te zetten. Ook kan de KNVB een algehele afgelasting invoeren voor de categorie A (1e, 2e en 3e team MVV ‘27) of B (alle overige teams).

Bij Vorst;
Hierbij maken we onderscheid tussen nachtvorst of winterweer vorst. Bij droge nachtvorst kan er vaak wel gevoetbald worden. De ochtendzon zal de bovenlaag ontdooien en is er geen gevaar voor de spelers meer. Ook zullen de grasvelden hier niet onder lijden. Als er voor de nachtvorst regen/hagel of sneeuw is gevallen, dan zullen de grasvelden te nat en te gevaarlijk zijn om hierop te voetballen. Er zal voor de dag een tijdelijke of algehele afgelasting gelden. Bij winterweer (nacht- en dagvorst) zal er door de KNVB een algehele afkeuring volgen. Is dit niet het geval dan word er weer door de consuls gekeurd en ook hier staat de veiligheid van de spelers voorop.

Bij Sneeuw;
Levert sneeuwval gevaar op doordat het blijft liggen, dan zal worden overgegaan tot afkeuring van de grasvelden. Smelt de sneeuw, dan wordt er gekeurd door de consuls. Na goedkeuring heeft de scheidsrechter nog de mogelijkheid om hiervan af te wijken en het veld alsnog af te keuren.

Bij ijzel;
Is de ondergrond nog bevroren, dan volgt een afkeuring. Is dit niet het geval, dan staat wederom de veiligheid van spelers voorop.

Nog nadere informatie;
Spelers en ouders kunnen na de keuring van de grasvelden vanaf 07.15 uur naar MVV`27 bellen om te vragen of er nog afgelastingen zijn. Eerder heeft geen zinm omdat wij het voor dit tijdstip ook niet weten. Dit geldt uiteraard ook voor de uitspelend teams. Ook zal bij afgelastingen de afgelastingtelefoon ingesproken worden na deze tijd. Als de velden door de consuls zijn afgekeurd, kunnen deze dus ook niet gebruikt worden voor oefenwedstrijden of trainingen. Als niet alle velden worden afgekeurd zijn de volgende criteria van kracht:
De volgende rangorde in het spelen van de wedstrijden is: eerst bekerwedstrijden, dan de A-Categorie, dan de B-Categorie (A-Categorie: 1e,2e en 3e, B-Categorie: overige teams).
Daarna beslist de wedstrijdsecretaris welke teams er voetballen. Dit wordt bijgehouden, zodat elk team ongeveer evenveel speeltijd krijgt. Voor de kunstgrasvelden gelden weer andere regels.

Voor de kunstgrasvelden gelden weer andere regels.

Een kustgrasveld is gemaakt van kunststofvezels. Kunstgras heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen.

Enkele voordelen zijn;
Bijna altijd bespeelbaar.
Het veld zal zelden worden afgekeurd.
Is goed waterdoorlatend en snel droog.
Het hoeft nooit gemaaid te worden.

Enkele nadelen:
Meer onderhoud dan gewoon veld.
Langere herstelperiode na vorstperiode.
Sommige spelers zijn op kunstgras blessuregevoeliger.
Goed schoeisel belangrijk (schoenen met veel kleine nopjes).
Houdt warmte vast; bij hoge buitentemperaturen moeilijk juiste vochtbalans te houden; drinkpauzes zullen moeten worden ingelast.

Keuring van de kunstgrasvelden 3 en 4

Bij regen
Een kunstgrasveld kan bij goed gebruik veel regen verwerken, hierdoor is voetballen bijna altijd mogelijk.
Vuil* kan afwatering belemmeren, waardoor het kunstgrasveld toch moet worden afgekeurd.

Soorten vuil
Grond en gras van het grasveld (ga niet over het grasveld lopen voor je het kunstgras op gaat daarom straatpad naar kunstgrasveld aangelegd)
Kauwgom, sigarettenpeukjes, plakband van kousen, plastic flessen en plastic zakken.
Verpakkingen van drink- en etenswaren (gooi dit in de vuilnisbak langs het veld)

Bij droge vorst
Bij droge vorst tot –8 is voetballen nog altijd mogelijk. Bij strengere vorst is het verboden om op het kunstgras te lopen, dus ook te trainen en te voetballen. Waarom? De sprietjes van het veld breken af en dat is niet meer te repareren.

Bij natte vorst
Keuren de consuls het kunstgrasveld af, dan is het ook verboden om op het veld te trainen en voetballen. Wanneer gebeurt dit? Het heeft voor de vorstperiode geregend waardoor de tussenlaag nat is geworden. Deze zet bij vorst uit en duwt het kunstgrasveld omhoog. Hierdoor kan deze bij gebruik op de naden gaan scheuren, wat extra kosten voor reparatie met zich meebrengt. Deze vallen namelijk niet onder de garantie van het kunstgrasveld.

Bij sneeuw
Verwijderen van sneeuw is niet toegestaan, omdat daarmee de kunstgrasmat beschadigd raakt. Ook zullen de korrels naar de kant worden verplaatst, waardoor de kunstgrasmat kapot gaat.

Wordt het besneeuwde veld toch betreden, dan vormen zich ijskristallen tussen de sprieten en zal het veld minder snel ontdooien, zodat we ook later op de velden mogen. Ook blijven de kunstgrasvelden afgekeurd, want ook hier geld dat het kunstgras eerst moet geheel moet ontdooien. Ook zal de onderhoudsploeg van de firma Vrij het veld dan weer gebruiksklaar moeten maken, als er op getraind of gevoetbald is.

Bij ijzel en dooi
Bij ijzel en/of dooi is het verboden het veld te betreden. Eerst moet de hal(vorst) geheel uit de grond zijn verdwenen. Wanneer iedereen zich hieraan houdt, zal er snel weer voor kunnen worden getraind of gespeeld. En dat is uiteraard in ieders voordeel.

Tot slot
Als consuls hopen wij dat u als speler/ouder na deze uitleg meer over het keuren van de velden te weten bent gekomen. Heeft u nog vragen, stel deze dan gerust. Doet u dit dan via een e-mail naar Leo van der Berg: wedstrijdsecretaris@mvv27.nl