Op 27 december werd de Oliebollenrace vanwege een te glad parcours door sneeuwval nog afgelast, maar afgelopen zaterdag kon het hardloopevenement dan toch doorgang vinden. Helaas waren de weergoden de deelnemers van een aantal categorieën ook dit weekend niet gunstig gezind, zij kregen te maken met storm of een flinke hoosbui. Desondanks waren er voldoende deelnemers naar sportpark De Commandeur gekomen.

Om 11:30 uur gingen de F- en Mini F-pupillen als eerste van start. Voor de jongste deelnemers werd hun ronde van 1.100 meter door de stevige wind vooral een strijd tegen de elementen. Steven de Haas bleek met een tijd van 4,31 minuten uiteindelijk de snelste in deze categorie, op de voet gevolgd door Dano van Leeuwen (4,39) en Pieter de Lange (4,43). Een kwartier later werd het startschot gelost voor de E-pupillen. Ook zij liepen 1 ronde over een winderig parcours. Mees Koenen kwam in deze categorie als eerste over de finish met een tijd van 4,09. Plek twee en drie werden opgeëist door Tim van Roest (4,24) en Wesley Lagraauw (4,27). De parcoursrecords in de beide categorieën bleven mede door de weersomstandigheden in handen van Stijn van Wijk.

Om 12:00 uur was het de beurt aan de D-pupillen en de Meisjes (D5M en E5M). Jesper Baak had zijn twee ronden als eerste afgelegd in een tijd van 8,42 minuten. De strijd om plek twee en drie was een spannende, maar uiteindelijk finishte Pim van der Spek als tweede (8,45), op 1 seconde gevolgd door Cor Verboon (8,46). Bij de Meisjes ging het eremetaal naar Rosalie van Veldhoven (10,59), Sanne Lagraauw (11,01) en Luz Dijkgraaf (11,20).

Een uur later werd het startschot gelost voor de C- en B-junioren (3 ronden) en de G-teams (1 ronde). In de G-categorie wist Kevin Zwemstra zijn eigen record te verbeteren naar 4,22 minuten. Een knappe prestatie! Jermain van Alpen wist dicht in de buurt van de koploper te blijven maar moest uiteindelijk 2 seconden prijs geven en eindigde als tweede (4,24). Barry Sebel legde met een tijd van 5,47 beslag op de derde plaats. Ondertussen werd de hemel boven de hardlopende C- en B-junioren steeds donkerder en uiteindelijk kregen zij in hun tweede ronde met een stortbui te maken. Inmiddels drijfnat besloot de organisatie de race voor deze categorie met een ronde in te korten. In de verregende aantekeningen viel terug te lezen dat Stijn van Wijk de snelste C-junior was met een tijd van 8,38 minuten. Hij bleef hiermee Dave Lansbergen (9,12) en Lars van der Marel (9,18) voor. Bij de B-junioren was net als vorig jaar Kees de Koning de snelste loper (8,22), op de voet gevolgd door Jay Degens (8,23). Sven Wubben werd derde met een tijd van 9 minuten precies.

Gelukkig bleef de regenval beperkt tot een korte maar hevige bui. Hierdoor zagen de weersomstandigheden er bij de start van de laatste categorieën (Senioren M/V, A-junioren en MB1) een stuk beter uit. In het deelnemersveld veel spelers van de A- en B-selectie, daarnaast viel op dat er veel speelsters van de MB1 aanwezig waren. Ook verschenen er veel A-junioren aan de start. Na drie ronden hardlopen bleek Jorien de Bloois de snelste vrouwelijke deelneemster met een tijd van 15,41 minuten. Mariëlle Alsemgeest (15,54) en Ilona van der Zwan (17,13) werden respectievelijk tweede en derde. Nadat de heren Senioren en de A-junioren hun vier ronden volbracht hadden bleek ook hier een lid van de familie De Bloois de snelste. Sjaak de Bloois maakte zijn rol als favoriet waar en wist net als vorig jaar de Oliebollenrace op zijn naam de schrijven, dit keer met een tijd van 14,57 minuten. Paul de Koning wist na een derde plaats vorig jaar dit keer tweede te worden, hij liep zijn vier ronden in een tijd van 15,28 minuten. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat de runner-up van vorig jaar (Stanley Klop) dit jaar niet deel kon nemen vanwege een knieblessure. Met een derde plaats werd Harm Voogt de snelste MVV ‘er, hij legde de 4 ronden af in een tijd van 16,24 minuten.

Binnenkort zijn de complete uitslagen terug te vinden op de speciale Oliebollenracepagina op de website: http://www.mvv27.nl/activiteiten/oliebollenrace. De foto’s van afgelopen zaterdag zijn inmiddels al in ons fotoalbum te vinden.