Het Peen en Uien toernooi. Daar waar altijd vele mooie doelpunten worden gescoord, waar er gigantische prijzen op het spel staan, waar er lekker wordt gegeten en waar de spannendste wedstrijden worden gespeeld.Mede doordat president Trump dit toernooi heeft aangeduid als ‘Fantastic’ en ‘the best ever. Period.” is dit toernooi al bekend over de hele wereld en word erover gesproken als ‘de betere champions league die nog niet verpest is door het grote geld’.

Mark van Leeuwen


Maasland

Even na 2-en was de spanning daarom ook al om te snijden in de MVV kantine. Alle lagere senioren teams waren present en iedereen was erop gebrand die titel te winnen. Deze was helaas voor de andere teams maar voor 1 team weggelegd (ik verklap nog niets). Ons sterren ensemble is al lang bezig met de vraag hoe we ons zouden kunnen weren tegen alle andere top teams in dit toernooi. Uiteindelijk hebben wij besloten de competitie puur en alleen te gebruiken als voorbereiding voor dit Peen en Uien toernooi.

Alle mogelijke varianten zijn in de competitie al uitgeprobeerd en geperfectioneerd, alle standaard spelsituaties zitten er goed ingeslepen, de video banden van de overige MVV teams zijn helemaal zwart gedraaid en plat geanalyseerd dus enige druk om te presteren stond er wel op. Dit was te zien in de eerste wedstrijd. We waren zo gespannen dat we gewoon niet meer wisten dat de bal in de goal moest in plaats van ernaast / erover / erlangs / erbuiten /  eronder / over de zijlijn.

Al onze langgekoesterde dromen om op het bordes van het stadhuis gehuldigd te worden vervlogen in slechts enkele minuten. Het is dat onze sluitpost de dag van zijn leven had (later meer over deze sluitpost) anders had de negatieve score nog hoger uit kunnen vallen. Genoeg over deze eerste pot, het tekent ons team dat wij hierna onszelf oprichtten en maar aan 1 ding dachten: ‘nog 2 x winnen en we zijn gewoon door naar de finale’. Zo gezegd zo gedaan: we kwamen in vorm en zonder enige moeite degradeerden wij achtereenvolgens MVV 5 en MVV 9 terug naar hun plek in de halve finales of lager.

Zo simpel ging het, alsof we nooit anders doen dan winnen. De enige plek waar wij thuishoren was daarom voor ons: de finale!Hierin mochten wij aantreden tegen een van de andere topteams van deze competitie: MVV 8. Berucht in de wereld vanwege hun vermogen om op groen gras te kunnen voetballen. Gelukkig zijn onze wapens minstens zo imposant: Thee-Z die een kan Fristi ruikt, Kees K. met een Manon langs de lijn, Wally 3x Knally, Jankie … (na 15 jaar samenvoetballen heb ik zijn geheime wapen nog steeds niet ontdekt), 1 kant opduikende niets doorlatende Croix Croix en natuurlijk onze mascotte Peter B. die de penalty’s altijd zo spannend vind dat hij maar voor de penaltyserie weer naar huis gaat. Door al deze geheime wapens ontstond er een boeiend schouwspel in de finale waarin het spel op en neer golfde maar wonderbaarlijk genoeg geen doelpunten vielen. Logisch gevolg: penalty’s. Onze penalty killer Kraan bewees eens te maar waarom hij ook wel “kraandiealtijdde4epenaltytijdensdefinalevanhetpeenenuitoernooitegenmvv8pakt” wordt genoemd door de 4e penalty in de finalereeks van het peen en uien toernooi tegen MVV 8 te pakken! Hierna was het aan onze eigen Thee-Z om de laatste penalty binnen te schieten.

Doodse stilte in het stadion toen hij van de middencirkel naar de penaltystip liep. Je kon een speld horen vallen, alleen Thee-Z zijn vederlichte voetstappen op het pas gemaaide kunstgras weergalmden als kanonschoten door de mensenmassa.  Twitter ontplofte inmiddels waar de hasttags #Rooie, #MVV6, #Kraaninoranje, #3kannen en #MeTooJankie worldwide trending waren. De livestream op NOS was overbelast en daardoor waren miljoenen mensen genoodzaakt de ontknoping van het spannendste peen en uien toernooi ooit in de historie van het peen en uien toernooi via het twitter account van @mvv27 te volgen. Gelukkig was ik live erbij want man man man wat was het mooi. Kalm als een tijger die zijn prooi besluipt liep hij naar de stip, legde de bal met een militaire precisie neer, liet zich door niets en niemand van de wijs brengen, nam zijn aanloop, deed zijn haar goed, wachtte op het fluitje van Nico G. en deed wat alleen echt de ‘echt groten der aarde’ kunnen: keihard wegrennen voor het hoopie toen zijn teamgenoten hem wilden bespringen na het maken van de beslissende penalty. Ondanks dat hij niet te vangen was hadden we de titel in de pocket!

Eindelijk! Al die maanden afzien, al die ontberingen om in optimale vorm op dit toernooi te komen hadden hun waarde bewezen. Ongekend mooi, kampioenen! Hierna beleefden we de rest van de avond in een euforische roes: de prijsuitreiking op de club, de huldiging op het stadhuis, de felicitaties van de koning tijdens het kingsen, de overwinning van de 3e helft die we ook nog even meepikten, de after party in villa nooteboom en natuurlijk de welverdiende borden Peen en Ui. Dank voor de organisatie en ik kan verder alleen maar zeggen dat wij nu al in training gaan om onze titel volgend jaar weer te verdedigen!