Jaco Buijnink

Als er toch een kans was om zich echt in de titelstrijd te mengen, dan was het vandaag. Tegen koploper Excelsior ’20 liet M.V.V. ’27 het na om het gat te verkleinen tot drie punten. Was het dan eenrichtingsverkeer op de goal van de Schiedammers? Zeer zeker niet, al zal trainer Hakan Copureen bittere nasmaak hebben overgehouden aan het bezoek de sportpark

Vanwege de langdurig aanhoudende regen werd uitgeweken naar een kunstgrasveld. De supporters werden getrakteerd op een hartstochtelijk gevecht én een nat pak. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat de wind een bepalende rol zou spelen deze wedstrijd. Excelsior ’20 koos voor de opbouw, waar M.V.V. ’27 onder druk probeerde uit te komen, door het hanteren van de lange bal. Vanuit Maaslands perspectief was het overleven geblazen in de beginfase. Toch wisten de Maaslanders enkele keren gevaarlijk uit te breken. Een scherpe voorzet van links werd te laat op waarde geschat door Lourens van Rooijen. In plaats van te knikken kon Van Rooijen de bal slechts op zijn hoofd laten landen. De kopbal mistte kracht en richting.

Zonder echt gevaarlijk te worden, pakte Excelsior ’20 het initiatief meer een meer naar zich toe. M.V.V. ’27 was uit op overleven en schadevrij de thee halen. De teleurstelling was dan ook groot toen dit niet lukte. In de allerlaatste minuut van de eerste helft werd een voorzet vanaf links slecht verwerkt. De compleet vrijstaande Preston Dullaard drukte vanuit de volley stevig, nauwkeurig en bovendien doeltreffend af. De overigens sterk keepende Mark van Barneveldt in misère achterlatend. De ruststand van 1-0 was op dat moment dik verdiend.

Na de rust zagen de -ook dit keer weer in grote getalen meegereisde M.V.V. ’27 supporters- een heel ander speelbeeld. Met de natte wind in de zeilen waren het ditmaal de Maaslanders die vol bravoure ten aanval trokken. Timo van Eijck zag tot tweemaal toe een schot geblokt, tot afgrijzen van alle Rood-Witten. In de tiende minuut na rust was het welraak. Wijnand van der Schee lokte op slimme wijze een vrije trap uit, normaal gesproken een cadeautje die Dennis Louter maar al te graag uitpakt. Verrassenderwijs was het centrale verdediger Jaco Buijnink die de bal kiezelhard achter de arme Thomas de Ruiter schoot. Sneller dan verwacht was het tij gekeerd en leefde bij de Maaslanders het gevoel dat er meer in het vat zat.

Het speelbeeld bevestigde dit ook en behoudens enkele toevallig ontstane mogelijkheden voor de thuisploeg, was het M.V.V. ’27 dat vanaf dat moment de lakens uitdeelde en de beste kansen kreeg. De goed ingevallen Loyd Rijnsburger was een ware luis in de pels voor de Schiedammers en leidde ook de grootste kans op 1-2 in. Na goed doorkomen aan de linkerkant vond hij de inmiddels ingevallen Huib van Barneveld in het strafschopgebied. Zijn te slappe schot werd betrekkelijk eenvoudig gekeerd door De Ruiter. De over het algemeen sportieve wedstrijd werd tegen het einde nog ontsierd door enkele onnodige overtredingen. Jesper Baak kreeg nog een gele kaart, al zal daar de minste teleurstelling over zijn. Bij het scheiden van de markt is gebleken dat M.V.V. ’27 een unieke kans heeft laten liggen om de koploper de eerste nederlaag toe te dienen. Al zal men vooraf getekend hebben voor deze uitslag. Na de winterstop, pas in februari, hervat M.V.V. ’27 de competitie met een thuiswedstrijd tegen CWO.

Opstelling M.V.V. 27: Mark van Barneveldt, Harm Voogt, Michael Berrevoets (C), Jaco Buijnink, Bret Rhijnsburger, Jesper Baak, Timo van Eijck, Wijnand van der Schee, Dennis Louter (Huib van Barneveld ’82), Bouke Schippers (Cas van der Hoeven’77), Lourens van Rooijen (Loyd Rhijnsburger ’46).