Dag 5 van het jeugdkamp in Loon op Zand kende het thema ´Bekende steden´. Na twee enorm warme dagen en nachten stond er vandaag regen gepland. Zoals altijd is de start van de dag iets later op de gevreesde woensdag. Traditioneel gezien kan dit letterlijk het breekpunt van de week zijn. De uitputtende dagen van het Jeugdkamp beginnen voelbaar te worden en het is van belang te blijven waken voor de goede sfeer. En hoe beter te zorgen voor deze sfeer dan na het ontbijt te starten met een spel wat zowel de fysieke kwaliteiten als parate kennis van Europa test, kortom het ´Europa, Ren Je Rot´ spel. De leiders werden als steden verdeeld over het speelveld en -bos, waarbij de kaart van Europa werd nagebootst. 40 vragen konden daarna goed worden beantwoord door de vraag bij de juiste stad af te leveren. Een doorslaand succes en nog steeds geen regen!

Net bijgekomen van het ochtendspel zit de groep uit te dampen in de kantine en wordt na de lunch (kippensoep met boterhammen) de planning voor de middag bekend gemaakt. De jongsten gaan naar de Pukkemuk (een speelwalhalla) en de oudsten gaan zwemmen in een binnenbad. De broodnodige energie wordt eerst nog ingeslagen in het winkeltje en fietsen halen maar. Precies op tijd voor de eerste bui, die volgens het kader pas over een uur gaat vallen… Iets wat twijfelachtig begonnen de hoofden zich naar de hemel te richten toen, wachtend op de binnenplaats, de eerste druppels voelbaar waren. Geen reden voor paniek, de grote bui zijn we voor als we nu snel gaan fietsen…. De weg is naar Dongen, waar zowel de Pukkemuk als het zwembad liggen. Echter, de regen kon niet langer wachten en 10 minuten voor het arriveren bij de Pukkemuk, brak de spreekwoordelijke hel los. Aangezien de Pukkemuk een buitenspeelplaats is, worden de plannen snel herzien en gaan we met z´n allen naar het binnenzwembad (we waren immers al doorweekt). Shirtjes uithangen om te drogen en zwemmen maar met z´n allen. Het moment dat we de eerste duik nemen, zien we buiten de zon weer doorbreken, precies dat uurtje later wanneer de eerste regen verwacht zou worden! Enfin, de tijd vloog bij in het zwembad en na een goede drie uur zwemmen, waarvan 1,5 uur opstoppingen in de glijbaan, werd de terugreis ingezet.

Aangekomen bij het kamp werd gekozen voor een snelle douche voor het eten. Woensdag, oftewel Nasi-dag. Na het eten was het tijd voor een ouderwets feestje in de kantine. Deze horen bij de leukste momenten van het kamp. Spontaan wordt de muziek aan gezet en met de hulp van DJ Niels gaan de voetjes letterlijk van de vloer. Een goede energizer voor het avondspel, De Kroegentocht! 10 spelletjes die je ook in de kroeg speelt (alcoholvrij uiteraard). De schrijvers van dit stuk kunnen hier een eind in meegaan, maar hebben zelf nog nooit latje trap in de kroeg gespeeld. De kids vonden het in ieder geval een erg leuke tocht. Bij het vallen van de avond wordt er voor de laatste keer voor het eindsignaal gefloten en gaan de kinderen naar de kamer. Gezien het energieniveau lijkt het erop dat er dit jaar niet ´de gevreesde woensdag´ is… Kortom, weer een mooie dag in Land van Kleef, op naar de apotheose van deze jaargang: Het voetbaltoernooi. Dat is voor de dag van morgen. Voor nu welterusten en tot ziens!