Voetbaltrainers, ze zijn geadoreerd, ze zijn verguisd. Johan Derksen zei ooit over trainers: ”Het zijn betweters die de indruk wekken het voetbal persoonlijk te hebben uitgevonden.” De ene trainer is meer uitgesproken dan een ander en de ene trainer valt zijn collega’s nimmer af, de ander heeft daar minder moeite mee. “Een goed paard is nog geen goede ruiter”, zei Co Adriaanse over Marco van Basten. De vergelijking maken met dieren, is iets dat trainers al decennia doen, want wijlen Ernst Happel antwoordde ooit op de vraag of FC Swarovski een Europese topclub zou worden, dat hij “van ezels geen paarden kon maken”.

Voetbaltrainers hebben de gewoonte zich in clichés uit te laten over de wedstrijden die zij hebben gecoacht. Op persconferenties is het moeilijk voor journalisten om interessante quotes op te vangen in een brei van jargon waar nochtans geen touw aan vast te knopen is. Wat een verademing is het dan om de analyse van een zeer gewaardeerde trainer van MVV ’27 in de mailbox van MVV ’27 te ontvangen.

Na ‘Kein geloel, Fussball spielen’ en ‘Ben ik nou zo slim, of ben jij zo dom’, voegen wij een pareltje van een analyse bij monde van Ronald Moerman, assistenttrainer van MVV ’27 G1 toe aan de lijst met voetbaluitspraken. Per mail stuurde Ronald het volgende verslag over de wedstrijd tegen Barendrecht.

“Eerst helft niet zo best MVV ‘27 G1, tweede helft iets beter MVV ‘27 G1.”

We zien vele wedstrijdverslagen, maar zo kort en krachtig als die van Ronald zijn een zeldzaamheid.  Geen speld tussen te krijgen en veel duidelijker kunnen we het niet krijgen. Dat verdient uiteraard een plaats op onze website. Bedankt hiervoor Ronald!