MVV'27 A2 Team van het jaarTijdens de Familiedag op 4 juni 2016 is MVV ’27 A2 uitgeroepen tot ‘Team van het jaar’. Het team heeft deze titel niet zo zeer verdiend door (alleen) het kampioenschap, maar vooral door de manier waar­op het is omgegaan met het plotselinge overlijden van Thijs Ammerlaan op 22 januari 2016. De klap van het verlies van onze keeper en sfeermaker was enorm. Het was sterk de vraag hoe de jongens dit zouden oppikken, maar achteraf kunnen we constateren dat het niet beter had gekund.

Matige seizoenstart
Aan het begin van het seizoen zag het er voor MVV ’27 A2 bepaald niet gunstig uit. Door het bijna-kampioenschap in het vorige jaar was de A2 hoog ingedeeld. In het bekertoernooi tot aan de herfstvakantie werden alle wedstrijden verloren. Overigens was de A2 niet in alle wedstrijden kansloos en de sfeer bleef best goed. Voor de competitie werd de A2 weer lager ingedeeld en tot de winterstop werden alle wedstrijden gewonnen.

Overlijden Thijs Ammerlaan
Op 16 januari 2016 speelden MVV ’27 A2 thuis tegen Hillegersberg A1. Thijs Ammerlaan had zich afgemeld, maar was toch aanwezig in de kleedkamer. Hij voelde zich niet zo fit, maar een reden tot ongerustheid gaf het niet. De wedstrijd werd met 6-1 gewonnen en de spelers waren blij. Behalve Thijs dan, want hij liet op de zijn kenmerkende manier weten, dat het aantal tegendoelpunten (onnodig) met 33% was toegenomen.
In de week daarna bereikten ons verschillende berichten, soms zeer ongerust en dan weer hoopvol. Op vrijdag 22 januari 2016 werd duidelijk, dat Thijs een bacteriële infectie niet zou overleven. ’s Avonds werden alle A-junioren in de kantine bijeengeroepen. Vrijwel alle spelers waren aanwezig en een kleine groep kwam samen bijeen. De verslagenheid was groot en de sfeer was zeer bedrukt. Na verloop van tijd kwamen de verhalen los van de belevenissen met Thijs op school, de voetbal, voetbalkampen, etc. Met enige bravoure werd ‘besloten’ dat MVV ’27 A2 kampioen moest worden voor Thijs.

Herdenkingswedstrijd
In de week daarna is er op een waardige manier afscheid genomen van Thijs. Vervolgens was het een moeilijke beslissing of we de wedstrijd op 30 januari 2016 tegen VFC A3 juist wel of juist niet moesten spelen. Voordat de teamleiding er een beslissing over had kunnen nemen, waren de spelers er al uit. Er is een herdenkingswedstrijd van gemaakt, waarbij alles moest kloppen. De tegenstander was vooraf ingelicht en uiteindelijk viel alles op zijn plaats. Hooguit de uitslag (5-0) had iets bescheidener gekund.

Vervolg van het seizoen
Door de goede afloop van de herdenkingswedstrijd was de mentale druk grotendeels weggenomen. Het team was ook erg blij dat Glenn van der Luit de positie van Thijs in wilde nemen. Ook voor de ouders van Thijs was Glenn de juiste man op de juiste plaats. De eerstvolgende wedstrijd was uit tegen Den Hoorn A3. Hierbij was sprake van een ‘bedrijfsongevalletje’: MVV ’27 A2 was duidelijk beter en kwam in de tweede helft tegen 10 man te staan, maar toch werd er 2-0 verloren. De vier wedstrijden daarna werden gewonnen. Op een maandagavond hebben we ook uit bij Kethel Spaland gespeeld, maar omdat zij toch uit de competitie zijn genomen, zullen we het er nooit meer over hebben.

A2 kampioen

Kampioenswedstrijd
Op 16 april 2016 speelde MVV ’27 A2 op het hoofdveld de kampioenswedstrijd tegen Den Hoorn A3. Omdat de voorgeschiedenis bij iedereen wel bekend was, was de publieke belangstelling enorm. De spelers waren ervan overtuigd dat ze de wedstrijd zouden winnen en er waren niet te veel zorgen over het onderlinge resultaat van VELO A3 – Blijdorp A1. Bij de teamleiding en het publiek waren er toch wel zorgen wat het met de spelers zou doen als ze onverhoopt géén kampioen zouden worden. De zorgen bleken onterecht. Binnen vijf minuten maakte MVV het eerste doelpunt. Hoewel Den Hoorn nog wel terugkwam op 1-1, liep MVV’27 A2 in een aantrekkelijke eerste helft uit naar 4-1. In de rust gaven de spelers aan dat ze het geweldig vonden om zo gesteund te worden door het publiek. De tweede helft was als schouwspel minder aantrekkelijk, omdat MVV niet meer hoefde en Den Hoorn niet meer kon. De leider van VELO A3 zou ons de stand doorgeven, maar lange tijd hoorden we niets. Achteraf blijken we het geluk van een kampioen te hebben gehad. VELO kwam 0-3 achter te staan, maar als door een wonder werd het vijf minuten voor tijd nog 3-3. Precies genoeg voor ons kampioenschap.
Na het laatste fluitsignaal was de ontlading bij spelers en publiek groot. Toeschouwers zorgden voor vuurwerk, spelers ontkurkten champagne en vierden feest. Na de eerste euforie werden John, Cora en Bart Ammerlaan naar voren gehaald en namens de spelers voerde Michael van Vliet het woord. Volgens enkele aanwezigen kon je op de tribune op dat moment een speld horen vallen. Vervolgens reikte bestuurslid Stephan Moerenhout de speciale kampioens­schaal uit aan de spelers. De schaal bevat de tekst ‘Opgedragen aan Thijs Ammerlaan’. Daarna werd er uitgebreid feest gevierd.

Na de kampioenswedstrijd stonden er nog twee wedstrijden op het programma. Het kampioenschap kreeg extra glans, doordat de wedstrijden tegen Blijdorp A1 (5-1) thuis en VELO A3 uit (2-4) ook werden gewonnen.

Blijvende herinnering
Ongetwijfeld was MVV ’27 A2 ook met Thijs Ammerlaan kampioen geworden. Het is anders gelopen. Dat is hard en het voelt nog steeds onrechtvaardig. Het team is op een bewonderenswaardige manier met de situatie omgegaan. Door de zichzelf opgelegde doelstelling blijft het kampioenschap van MVV ’27 A2 voor altijd verbonden met het verlies van Thijs. We kijken blijvend met een glimlach en een positief gevoel terug op het kampioenschap en onze voormalige teamgenoot. Het prachtige groene keeperstenue en de kampioenschapsschaal hebben inmiddels een plaatsje gekregen bij de ouders van Thijs. De oorkonde voor ‘Team van het jaar’ blijft bij MVV ’27. Want de vereniging heeft een belangrijke rol gespeeld om dit alles mogelijk te maken.

Namens MVV ’27 A2,

Peter van Mil

MVV27-A2_Teamfoto