De verenigingsraad van de KNVB heeft op zaterdag 30 mei ingestemd met een reglementswijziging die het halen van het spelregelbewijs verplicht stelt. Het vastleggen in het reglement betekent dat spelers uit geboortejaar 1998 komend seizoen alleen mogen voetballen als zij het spelregelbewijs hebben gehaald. Bij MVV ’27 hebben inmiddels alle spelers en speelsters uit het geboortejaar 1998 het spelregelbewijs gehaald.

Spelers uit geboortejaar 1998 zijn afgelopen seizoen bezig geweest met het halen van hun spelregelbewijs. Via het digitaal wedstrijdformulier (DWF) wordt gecontroleerd of een speler wel of niet in het bezit is van het spelregelbewijs. Wanneer dit niet het geval is, ontvangt de speler via het DWF een waarschuwing. Na zes waarschuwingen mag de speler niet meer opgevoerd worden op het DWF. Als het spelregelbewijs is gehaald, dan mag de speler weer uitkomen in wedstrijden.

Vertrouwd met de spelregels

Het initiatief om een spelregelbewijs in te voeren voor jeugdspelers in Nederland zorgt ervoor dat voetballers van jongs af aan vertrouwd raken met de spelregels. Kennis van de spelregels geeft hen meer inzicht in en begrip voor beslissingen van scheidsrechters. Spelers uit geboortejaar 1999 gaan vanaf komend seizoen aan de slag met het spelregelbewijs. Bij MVV ’27 zijn dit 35 leden, waarvan inmiddels 15 leden het spelregelbewijs behaald hebben.

Hoe werkt het?

De hele cursus wordt online verzorgd. De betreffende spelers krijgen van de KNVB een mail met hierin een activatiecode. Hiermee kan ingelogd worden op een door de KNVB speciaal ontwikkelde website (www.voetbalmasterz.nl). Op de website kan je eerst oefenen zoveel je wilt, er zijn oefentoetsen te vinden voor allerlei verschillende spelsituaties. Verder worden de belangrijkste spelregels op een eenvoudige manier uitgelegd en worden er door middel van filmpjes en grafische weergaven diverse spelsituaties onder de loep genomen. Om vervolgens het spelregelbewijs te halen, moet je eerst vijf levels doorlopen. Elk level heeft tien vragen en je moet er telkens eentje meer goed hebben. Bij level 1 moet je minstens vijf juiste antwoorden geven. Bij level 2 dus zes. Bij level 3 zeven, bij level 4 acht en bij level 5 negen.Deze vijf levels kun je opnieuw doen, zo vaak als je wilt. Tot je klaar bent voor de eindtoets. Deze toets heeft twintig vragen, waarvan je er zestien (of meer) goed moet hebben. Je hebt hiervoor drie pogingen.

Ook alle andere leden van de club kunnen het spelregelbewijs vrijwillig halen. Een activatiecode voor de website www.voetbalmasterz.nl is op te vragen bij Stephan Moerenhout via het e-mailadres jeugd@mvv27.nl. Weet jij het ook meestal beter als de scheidsrechter en roep je ook weleens “hij niet!” als er gevlagd wordt voor buitenspel? Ga dan eens naar de website en vindt uit of jouw spelregelkennis voldoende is om het spelregelbewijs te halen. De website is sowieso een aanrader voor iedereen die bij het voetbal betrokken is!