Er zijn inmiddels heel wat spelerspassen de houdbaarheidsdatum gepasseerd. Deze pas is nodig om te kunnen voetballen. Zorg dat dit in orde is, want zonder pas benadeel je niet alleen jezelf, ook je team en de club.

Geen pas = niet spelen

Alle KNVB-leden vanaf de D-pupillen (met uitzondering van de G-voetbaljeugd) hebben er één: een spelerspas. Met deze pas, die het formaat heeft van een creditcard en is voorzien van een pasfoto, kan je aantonen dat je lid bent van een voetbalvereniging en de KNVB. Met ingang van het seizoen 2006/’07 is een spelerspas verplicht voor ieder lid van de KNVB van 11 jaar en ouder. Het is de taak van de scheidsrechters om voor de wedstrijd in het bijzijn van de aanvoerders/begeleiders de passen te controleren. De regel is duidelijk: wie geen pas bij zich heeft, mag niet spelen. Zorg dus dat je bij elke wedstrijd je pas bij de hand hebt. En zorg dat je ‘m niet kwijtraakt, want de spelerspas wordt eenmalig verstrekt.

Speelgerechtigd

Het controleren van de spelerspassen levert voor de wedstrijd wat extra handelingen op, maar dan weten alle partijen ook zeker dat er alleen speelgerechtigde spelers in het veld staan. Dankzij de spelerspas kan de scheidsrechter namelijk de identiteit van de spelers vaststellen, zodat ‘illegale invallers’ (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere club) door de mand vallen en niet kunnen spelen. Dat komt een eerlijk competitieverloop ten goede.

Lik-op-stuk

De meeste wedstrijden verlopen eerlijk en sportief, maar het gebeurt soms dat een speler zich misdraagt op of rond het veld. Ook in dit geval biedt de spelerspas uitkomst. Met behulp van pas is eenvoudiger te achterhalen wie zich heeft misdragen, zodat de speler in kwestie snel en gepast kan worden gestraft. Kortom: de spelerspas draagt een steentje bij om fair play in het voetbal te stimuleren.

De volgende personen moeten met spoed de pasfoto inleveren:

K. de Bloeme                    Man                      Zaal
R. Kloosterman                Man                      Zaal
F.L. de Jong                       Man                      Zaal
A.J. Heijdra                        Man                      Veld
R. Groenewegen                Man                      Veld
P. Wielaard                        Man                      Veld
A.S. Valkenburg                Vrouw                  Veld
R. van Vliet                        Man                      Veld
S. Lapre                               Man                    Veld
S. Urbanus                         Man                     Veld
B. Sebel                               Man                     Veld
A. Oprel                              Man                      Veld
R. van Strijen                     Man                      Veld
B. van de Wege                 Man                       Veld