MVV ’27 A1 dendert door. Na het sterke competitieslot, waardoor de ploeg de titel nét misliep, is het team nu op dreef in de nacompetitie. In de vorige ronde werd overtuigend afgerekend met Excelsior ’20. In de heenwedstrijd van het volgende tweeluik rekende MVV ’27 vakkundig af met Donk A1. De finale van de nacompetitie komt daarmee heel dichtbij. Een ticket voor de hoofdklasse is het uiteindelijke doel.

Op de website van Donk staat het volgende uitgebreide verslag te lezen over de wedstrijd tussen ‘het uitstekend voor de dag komende MVV ’27’ en de ploeg uit Gouda.

HOOFDKLASSE VER WEG VOOR DONK A1 – MVV ’27 A1-DONK A1 6-1

Door Joop Spee

In het eerste duel in de halve finale van de nacompetitie voor een plaats in de hoofdklasse heeft DONK A1 zichzelf een slechte dienst bewezen. Dankzij een aantal kolossale verdedigingsfouten in de eerste helft liep de ploeg al snel tegen een 3-1 achterstand aan. Toen DONK in de tweede helft verzuimde om de aansluitingstreffer aan te tekenen kreeg de frustratie de overhand en liep de uitstekend spelende thuisploeg alsnog eenvoudig naar een forse 6-1 overwinning uit.

DONK kon niet in zijn sterkste basisopstelling aantreden. Daniel Blokland (hamstring), Kees Kleiweg (lies), Pon Wong Chai (knieband) en Jeffrey van Dam (geschorst) moesten het duel aan zich voorbij laten gaan, terwijl Justin Cools op de bank begon, omdat hij niet had kunnen trainen als gevolg van schoolverplichtingen.

Het betekende een kans voor Enrich Fleur en de pas 16-jarige Marvin Vat.

Het begin was hoopgevend voor DONK. Al in de tweede minuut legde aanvoerder Mark van Doeland de bal uit een vrije trap loepzuiver op het hoofd van Jesse Bottinga. Diens doorkopbal werd door de attente Issam Arad eenvoudig binnengetikt, 0-1.

MVV ’27 verblikte of verbloosde niet. Het ging eerder druk zetten waardoor het Goudse middenveld nauwelijks aan opbouwen toekwam. Daar kwam nog eens bij dat de bal vanuit de achterste linie van DONK voortdurend hoog werd weg gepoeierd waardoor de spitsen Mohammed Jrezzi en Jesse Bottinga een stijve nek moeten hebben opgelopen als gevolg van het turen naar de ene lange bal na de andere die onbereikbaar over hen heen zeilde.

In de zesde minuut diende de eerste reuzenkans op de gelijkmaker zich al aan. De volkomen vrij staande linkerspits FinnVerpaalen schoot vanaf een meter of elf echter naast het doel van Brian Erwich. Zes minuten later schoot diezelfde Finn Verpaalen wel tussen de palen. Brian Erwich verwerkte de bal moeizaam tot corner.

In de zevende minuut mocht MVV ’27 na een vrije trap naar hartenlust combineren. Eindstation was de volkomen vrij staande spits Brady van Stralendorff die dankbaar profiteerde van de afwezigheid van de verdediging van DONK, 1-1.

Na een kwartier spelen kreeg MVV ’27 de tweede goal in de schoot geworpen. Wouter Lubken dacht de bal rustig over de zijlijn te kunnen laten gaan maar verslikte zich in de jonge Michael Berrevoets. De nummer tien bediende de vrijstaande Brady van Stralendorff op maat waarna de spits zijn tweede treffer scoorde, 2-1.

Diezelfde Brady van Stralendorff had zich in de 21ste minuut met een onvervalste hattrick al onsterfelijk kunnen maken. Huib van Barneveldt ontdeed zich op de rechtervleugel knap van DONK’s linksback Rick Gouw, zette goed voor en vond het hoofd van de alweer vogelvrije Brady van Stralendorff. Die kopte voor een leeg doel echter over.

Het bleef kommer en kwel bij DONK. In de 28ste minuut liet Mark van Doeland zich de bal eenvoudig afsnoepen door Finn Verpaalen. Die koerste op het Goudse doel af en verschalkte de uitlopende doelman Brian Erwich met een fraaie lob, 1-3.

DONK wist daar niets tegenover te stellen. Vooral Issam Arad en Marvin Vat werkten zich het snot voor de ogen, maar het was noodgedwongen voornamelijk correctiewerk. Aan het bedienen van de spitsen kwam DONK simpelweg niet toe, hetgeen zeker ook de verdienste was van het uitstekend voor de dag komende MVV ’27.

DONK’s trainer Paul Verkroost bracht in de tweede helft Justin Cools in het veld voor Enrich Fleur. Marvin Vat verhuisde daardoor naar de rechtsbackplaats. Het leidde tot wat meer dynamiek bij de bezoekers. Zo mocht spits Mohammed Jrezzi in de 47ste minuut voor het eerst op doel schieten. Keeper Twan Lansbergen was echter paraat.

In de 53ste minuut kreeg DONK een grote kans op de aansluitingstreffer. Een slecht verwerkte vrije trap sprong voor de voeten van de vrijstaande Nick Streefkerk. De middenvelder schoot van dichtbij over het vrijwel verlaten doel.

De frustratie bij DONK nam zienderogen toe. Er werd veel te veel gepraat en te weinig gevoetbald. MVV ’27 was in de 54ste minuut dicht bij een grotere voorsprong, maar ditmaal was de lob van de naar rechts uitgeweken Finn Verpaalen niet zuiver genoeg.

Aan DONK zijde deed vooral Justin Cools er alles aan om het tij te doen keren. Een goed schot van zijn voet vond in de 57ste minuut echter geen genade bij keeper Twan Lansbergen.

DONK ging nu noodgedwongen meer en meer risico’s nemen en liep in de 58ste minuut in het mes van de thuisploeg die razendsnel omschakelde. Eindstation was alweer Brady van Stralendorff die voor zijn derde treffer tekende, 1-4.

Na een uur spelen had MVV ’27 moeten profiteren van de gatenkaas in de Goudse defensie. Brady van Stralendorff bediende Huib van Barneveldt op maat, maar de rechterspits schoof de bal in uiterst kansrijke positie naast. In diezelfde minuut viel de eerste gele kaart. DONK’s middenvelder Issam Arad werd wel erg zwaar bestraft voor een onschuldige overtreding.

In de 61ste minuut wisselde MVV ’27 trainer Hans Meeuwisse Finn Verpaalen voor Max de Vetten. Het veranderde niets aan het spelbeeld. Twee minuten na de wissel had het al 1-5 kunnen zijn na een prachtige aanval van de thuisclub. Brady van Stralendorff bediende Huib van Barneveldt op maat. Diens schot werd echter uitstekend gestopt door Brian Erwich.

Vier minuten later eiste aan de andere kant Justin Cools de aandacht op. Hij maakte de bal schuin links voor het doel schitterend vrij en schoot meteen hard in. Helaas voor DONK vloog de bal over de kruising.

In de 67ste minuut zorgde een curieus moment voor de nodige commotie. Assistent-scheidsrechter Blaak beoordeelde een totaal mislukte poging van DONK’s keeper Brian Erwich om de bal weg te werken, waarna die uiteindelijk miraculeus toch in zijn eigen armen eindigde, als een ongeoorloofde terugspeelbal. Na enig beraad ging scheidsrechter Cornelissen hierin mee. Een indirecte vrije trap op vijf meter van het doel van DONK was het gevolg. Uitblinker Brady van Stralendorff stond uiteindelijk op de goede plaats om zijn vierde doelpunt te laten noteren, 5-1.

Het voorval vergrootte de frustratie bij DONK. Het gemekker kreeg steeds meer de overhand, bepaald geen garantie voor goed voetbal.

Beide trainers wisselden weer. Bij DONK kwam Jordy de Jong Wouter Lubken aflossen, terwijl bij MVV ’27 Jeroen Arkesteijn plaats maakte voor zijn jongere broer Ronald.

Na driekwart wedstrijd legde DONK een goede aanval op de kunstgrasmat. Jesse Bottinga bediende Mohammed Jrezzi op maat. De spits haalde hard uit maar vond de prima keepende Twan Lansbergen op zijn weg. Bij MVV ’27 kwamen Jorrit Fortuin en Joost Paping in het veld. Een uiterst merkwaardige situatie deed zich vervolgens voor: beide keepers moesten tegelijkertijd het speelveld verlaten. Bij DONK kwam Mike Gelderblom het doel verdedigen, terwijl MVV ’27 de boomlange Tom van der Broek de plaats tussen de palen innam.

In de slotfase probeerde DONK, bij wie de invallers Justin Cools, Wessel Akerboom en Jordy de Jong een goede indruk maakten, wanhopig om de score een draaglijker aanzien te geven, maar Mohammed Jrezzi (schot hard voorlangs) en Justin Cools ( schot gekraakt) hadden het geluk niet aan hun zijde.

Vijf minuten voor tijd bleek de gifbeker voor DONK nog niet helemaal leeg te zijn. Een diepe bal sneed door het centrum van de verdediging en werd door Joost Paping ineens op de slof genomen. Als een granaat sloeg de bal achter de kansloze Mike Gelderblom tegen het net, 6-1.

De wedstrijd eindigde met een opstootje dat door scheidsrechter Cornelissen vakkundig gesust werd. Het bleef bij 6-1.

Al met al een beschamende nederlaag voor DONK A1 tegen een veel betere tegenstander, die de grote zege overigens in de schoot geworpen kreeg. Met gemekker en gefrustreerd gedrag win je geen wedstrijden en de schuld ook eens bij jezelf zoeken in plaats van bij de scheidsrechter of grensrechter wil ook nog wel eens helpen. De terugreis in de bus zou in een grafstemming hebben moeten verlopen zou je mogen verwachten. Het gerucht gaat echter dat er volop werd feest gevierd…….

De kans voor DONK A1 om alsnog de hoofdklasse te halen moet minimaal worden geacht. Hoewel…..de ploeg heeft dit seizoen wel vaker gekke dingen gedaan na een grote achterstand. Maar dan zal er wel eerst goed in de spiegel gekeken moeten worden.