Onlangs is een door de KNVB geïnitieerd plan ontwikkeld om de jeugd bewuster te maken van de regels van ons edele voetbalspel. Na de tragische dood van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen, die om het leven kwam bij een amateurwedstrijd, laaide een nationale discussie op via de media. Ook bij MVV’27 werd destijds gedebatteerd om oplossingen te vinden, zodat een voorval als destijds in Almere in de toekomst niet meer voorkomt. Een veelgehoord argument was het gebrek aan respect voor de arbitrage.

Tijdens dat debat werden ideeën verzameld en één daarvan is ook daadwerkelijk opgepakt door de KNVB. Inmiddels is een pilot uitgezet onder enkele voetbalverenigingen, waaronder ook MVV ’27. Voor het bredere initiatief van de KNVB (Respect-actie) is er een website ontwikkeld www.voetbalmasterz.nl waar, na het doorlopen van de theorie over de spelregels van voetbal, een digitaal examen moet worden afgelegd. Spelers/speelsters die in 1998 geboren zijn, worden dit seizoen als eerste verplicht dit examen af te leggen. Dit betekent voor MVV’27 concreet dat 36 voetballers hiervoor in aanmerking komen.

Inmiddels kunnen we met gepaste trots melden dat 32 leden van onze club het examen succesvol hebben afgelegd. De verwachting is, dat het spelregelbewijs, voor alle A- en B-junioren voor volgend seizoen verplicht wordt. Tevens wordt er dan bekeken of het bewijs ook verplicht wordt gesteld voor alle trainers en leiders. Voor meer informatie kun je de eerdergenoemde website aanklikken, waar ook promofilmpjes te vinden zijn.