De clubkas van MVV ’27 kreeg kort geleden een aangename meevaller te verwerken. Sc Heerenveen maakte een fraai bedrag over voor de opleidingsvergoeding voor oud-MVV’er Maarten de Fockert.

De Fockert maakte afgelopen zomer de overstap van de jeugd van Feyenoord naar de selectie van sc Heerenveen. Volgens de richtlijnen die gelden voor transfers in het betaalde voetbal, maken amateurverenigingen waar de getransfereerde speler ooit voor uitkwam aanspraak op een opleidingsvergoeding. Voor MVV ´27 betekent dat in het geval van de transfer van De Fockert een vergoeding van 3.000 euro. Het is de eerste keer in de historie dat MVV ´27 een opleidingsvergoeding in ontvangst mag nemen.

De hoofdpersoon zelf vindt het ´top´ dat hij met zijn prestaties MVV ´27 deze financiële meevaller kan bezorgen. De Fockert: “Eerlijk gezegd was ik me er niet van bewust dat MVV ’27 financieel wijzer zou worden van mijn transfer. Ik dacht dat ik op te jonge leeftijd bij MVV ’27 was vertrokken om de club van deze regeling te kunnen laten profiteren. Toen ik bij het tekenen van mijn contract onder meer invulde dat ik in het verleden ook voor MVV ’27 uitkwam, vermoedde ik dat er wellicht toch een mooie vergoeding voor de Maaslandse club in zat. Uiteindelijk hoorde ik via mijn moeder (Rita van Hardeveld, red.) dat dit inderdaad het geval was.”

Jeugdkamp hoogtepunt
Hoewel De Fockert al op zijn tiende naar Feyenoord vertrok, kijkt hij enthousiast terug op zijn tijd bij MVV ’27. “Het was een mooie tijd, waarin ik uiteraard nog niet bewust met het voetbalvak bezig was”, zegt de keeper. Ik voetbalde met mijn vrienden. Jeugdkamp herinner ik me als het hoogtepunt van die tijd. Daar keken we altijd naar uit.”

Tot vorig seizoen was De Fockert ook keeperstrainer bij MVV ’27. Inmiddels volgt hij onze club met name via Twitter, zijn familie en zijn vrienden Harm Voogt, Lourens van Rooijen en  Joeri van Dongen.

Tweede keeper van Heerenveen én Jong Oranje
Met de carrière van de keeper gaat het snel. “Alle verwachtingen zijn overtroffen”, zegt De Fockert. “Ik ben gehaald als derde keeper. De overstap van de jeugd naar de selectie is een grote. We zouden dit seizoen bekijken hoe ik me ontwikkelde. Daarna zouden we bepalen waar ik zou staan. Snel na mijn komst werd ik echter al tweede keeper. Ik ben nu bij alle voorbereidingen en wedstrijden. Heel leerzaam. Ik ben in de Eredivisie ook de enige keeper van mijn leeftijd die reservekeeper is. Kort geleden werd ik ook tweede keeper van Jong Oranje. Het gaat snel allemaal.”

Op een basisplaats bij sc Heerenveen hoeft hij nog niet te rekenen, denkt De Fockert. “Ik kom er alleen in bij een blessure of een rode kaart van eerste keeper Nordfeldt. Maar ik zal er staan als het zover is.”

Vergoeding welkom bij MVV ‘27
Arthur Paping, penningmeester van MVV ’27, is uiteraard content met de opleidingsvergoeding die sc Heerenveen aan de club overmaakte. “Na enkele financieel moeizame seizoenen heeft MVV ‘27 weer duidelijk de weg omhoog gevonden. Schuldtechnisch gesproken is de balans van MVV inmiddels weer kerngezond. Het mooie bedrag voor de opleidingsvergoeding hadden we niet in onze begroting opgenomen, maar is zeer welkom. Zo staan er bijvoorbeeld nog renovatiewerkzaamheden op de planning en willen we op korte termijn gaan investeren in zonnepanelen. We kunnen de euro’s goed gebruiken.”

De penningmeester hoeft zich nog niet te verheugen op een snelle volgende opleidingsvergoeding voor De Fockert. “Een nieuwe transfer zit er op korte termijn niet in”, lacht de keeper. “Ik zit voorlopig heel goed bij sc Heerenveen. Ik heb een contract voor twee seizoenen getekend, maar ik hoop hier langer te blijven. Aan de andere kant: je weet nooit hoe het loopt in het voetbal. Ik had me afgelopen zomer ook nooit kunnen voorstellen dat ik nu reservekeeper van Jong Oranje zou zijn.”