Jan Onkc is met ingang van het volgende seizoen algemene keepersfunctionaris bij MVV ’27. De 60-jarige Vlaardinger komt over van V.V. Maasdijk en neemt in Maasland de coördinatie van alle keepers binnen de vereniging op zich. ‘Het is een uitdaging om de gehele keepersafdeling van MVV op poten te zetten. En ik houd wel van uitdagingen,’ aldus Onck.

De functie algemeen keepersfunctionaris bestaat momenteel niet binnen MVV. Door het creëren van deze rol wil de club het niveau van de keepers én de keeperstrainingen omhoog brengen. Onck heeft zich bij andere verenigingen al ruimschoots bewezen. ‘Ik ben momenteel bezig aan mijn tiende seizoen bij Maasdijk. Daarvoor heb ik zeven jaar bij Excelsior Maassluis gewerkt en daar weer voor bij Zwaluwen Vlaardingen. Bij alle clubs hebben we geprobeerd de organisatie binnen de keepersafdeling op poten te zetten en ik denk dat we daar ook geslaagd in zijn. Bij Maasdijk hebben we het goed op de rit, dus ik kan straks met een gerust hart afscheid nemen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na tien seizoenen wel toe ben aan een nieuwe uitdaging.’

Onck wordt bij MVV niet binnengehaald als keeperstrainer voor een bepaald elftal, maar zal als het aan hemzelf ligt komend seizoen wel een aantal keepers onder zijn hoede nemen. ‘We gaan de komende maanden gebruiken om alle functies binnen de keepersafdeling in te vullen. Daarvoor hebben we al een aantal namen op papier gezet die in aanmerking komen. Met hen zal ik gaan praten en op die manier willen we een bepaalde lijn uitstippelen. Ik sta nog graag op het veld tussen de jongens, dus ik zal ongetwijfeld ook keeperstraining gaan geven, maar bij welke groep dat is, moeten we nog bekijken.’

De aanstelling van Onck is in nauw overleg gegaan met John van der Meij. ‘Daar heb ik vanaf het eerste contact met MVV op aangedrongen. Ik wilde absoluut niet achter zijn rug om bezig zijn met deze nieuwe opzet. John heeft al een aantal zaken binnen de keepersafdeling in gang gezet en daar wil ik zeker op voortborduren. Hij is het volledig eens met de nieuwe koers die we gaan zetten.’

Onck zal zich de laatste maanden van zijn dienstverband bij Maasdijk nog keihard inzetten voor die club, maar zal het komende halve jaar ook al regelmatig in Maasland te vinden zijn. ‘Uiteraard ga ik het seizoen goed afsluiten bij Maasdijk, maar ik ga ook zeker wedstrijden van MVV-elftallen bekijken om een indruk te krijgen van de aanwezige keepers. Een aantal van hen heb ik al in actie gezien. Zodra ik een goed beeld van het aanwezige materiaal en de keeperstrainers heb, gaan we een lijn uitstippelen waarin alle keepers voldoende aandacht krijgen. Daar zal MVV in de toekomst uiteindelijk van gaan profiteren. Ik stap er blanco, maar wel met een plan in.’